štvrtok, mája 10, 2007

Sony Sound Forge 9

Na sklonku ostatnej jesene nám Steinberg priniesol nový Wavelab, firma Sony v hanbe ostať nemohla a tak minulý mesiac vydala Sound Forge s poradovým číslom 9.0. Čo nové nám, okrem pôsobivého splashscreenu, ponúka?


Snáď najdôležitejším vylepšním je viackanálový záznam, processing a prehrávanie a to až do 32 kanálov, čo je už celkom úctyhodné číslo. Filmárovo srdce plesá, medzi defaultnými formátmi sa tak popri mono a stereo objavuje aj quad, 5.1, 7.1 a, samozrejme, custom. Berúc do úvahy vzorkovanie 64 bit float / 192 kHz, 5.1 Dolby® Digital AC-3 export (so Studio plug-inom) a ďalšiu podstatnú novotu, interný prehrávač videa, filmárov tep sa stáva nehmatateľným, dostávame plnohodnotný nástroj pre mastering filmového zvuku. Prirátajme drobnosti ako drag'n'drop editácia medzi kanálmi, podpora hardwareových meračov, zmiešavač pomerov naefektovaného a čistého signálu, viackanálovú spektrálnu analýzu, balík masteringových efektov od iZotope, či implementáciu Gracenote® MusicID™ pri grabovaní CDčok, zvažovanie investície tých 300 USD (no dobre, bez štyroch centov) sa stáva celkom aktuálnym.



Kto by si chcel počkať na release od H2O, dočká sa sklamania. H2O už neexistuje, koluje klebeta, že boli preplatení firmou Steinberg po tom, čo crackli Cubase SX3 (dôkazom toho má byť napr. aj absencia cracku SX4 na “trhu”). Niektorí členovia však pokračujú ďalej pod názvom Air cracking team. To len pre informáciu, autor tejto minirecenzie v nijakom prípade nepodporuje ilegálny software a sám nie je crackerom ani hackerom, ale obyčajným lamerom.


1 komentár:

Unknown povedal(a)...

dííík. srdce filmárovo plesá :-)